Jó tudni!!

 

Juhász Kisállatrendelő fényképe.
Juhász Kisállatrendelő fényképe.

Juhász Kisállatrendelő 2 fényképet és egy videót töltött fel.

Mai érdekes esetünk egyben tanulságos is. Sajó egy szakállas collie, aki már régóta fogpanaszokkal küzdött, antibiotikummal is kezelték. Ügyeletre azért érkezett hozzánk, mert fogsipoly keletkezett bal szeme alatt és ínyéből nagyon vérzett. Mai nap kíméletes altatás mellett a kivizsgálás során erdekes dologra lettünk figyelmesek:
Sajónak ún. GUMIÁLLKAPCSA volt. Egyből felmerült bennünk az, hogy a kutya nyers étrendje állhat a betegség hátterében. A röntgen is igazolta ezt, valamint a vérvétel eredménye is megerősítette ezt.
A nem megfelelően beállított nyers etetés során a sok húsból rengeteg fehérje és foszfor kerül be a szervezetbe, mely relatív kálciumhiányt generál a vérben. A mellékpajzsmirigy ezért parathormont kezd termelni, hogy a csontból mozgósítsa a kálciumot, azaz puhulnak a csontok. Másfelől a magas fehérjeszint károsítja a veséket. Sajnos Sajó veséi már károsodtak, ezért infúziós terápiára és speciális diétára van szüksége.
Ezzel a poszttal nem a nyers etetést szeretnénk elítélni, hanem arra szeretnénk felhívni a tulajdonosok figyelmét, hogy igenis oda kell figyelni az arányokra és időnként nyugodtan kaphat a kutya tápot is…

Találatok: 56